Fremtiden tilhører de energieffektive boliger
Udgivet onsdag den 18. januar, 2023
Ny boligdata viser tegn på, at energi bliver en afgørende faktor for danskernes boligvalg i de kommende år. Nu skal branchen tage et vigtig valg og investere i fremtiden.
Adm. direktør Anders Hyldborg, BoligPortal
Det er svært at åbne en avis eller klikke rundt på nettet lige nu, uden at løbe ind i en historie om virksomheder, der skruer gevaldigt ned for både varme og belysning. Det er alt sammen godt og meget fornuftigt, men det er symptombehandling og ikke en kur.
I virkeligheden skal vi tage fat der, hvor det kan mærkes – ikke i forhold til de stigende energipriser alene, men også hvordan vi både forbedrer, tegner og opfører nye ejendomme og bygninger. Ejendomsbranchen står i dag for cirka 30 pct. af CO2-udledningerne i Danmark, og det er her, at de helt store energigevinster venter på os.
Indtil for ganske nylig var energimærkning og klima ikke det, som danske lejere vægtede højt, når de søgte efter ny bolig. De seneste mange år har søgninger primært været på pris, beliggenhed, boligens størrelse, og om der var altan eller elevator. Derfor har størstedelen af de danske udviklere og bygherrer naturligt været fokuserede på at imødekomme de krav og bruge ejendomsdata til at udtænke deres næste projekter.
Det gælder både opførslen af nye bygninger, der tegner sig for halvdelen af den samlede udledning, men der er også enorme gevinster at hente i driften, der står for cirka 40 pct. af udledningen. Her skal der ikke kun slukkes for lyset og varmen – der er behov for massive investeringer i f.eks. isolering, solceller og nye vinduer.
Jeg ved, at der er tale om store udgifter, og det kræver omtanke. Men hvis man ikke sikrer sin portefølje, er der en reel risiko for at stå med strandede aktiver i fremtiden. En fremtidssikret og attraktiv ejendom vil være langt nemmere at finansiere og forsikre – og lejerne vil fortsat efterspørge boligerne.
Når jeg kigger på boligsøgninger i 2022 og trækker vores data ud i dag, tegner der sig et nyt billede, som jeg ikke har set før. Fra 2021 er der sket en dramatisk udvikling i danskernes opmærksomhed på energi og varme. Vi ser en stigning på vores platform på 125 pct. på søgninger på varmekilder, mens energi er steget med 119 pct. i forhold til sidste år. Også klimasøgninger stiger markant.
Det er en logisk udvikling, når man kigger de voldsomme udsving i energipriserne og den usikkerhed, som stigende renter og inflation skaber. Men i forhold til udlejere, bygherrer og udviklere, er det også et praj om, hvad fremtiden bringer.
Dét, der bygges og energiforbedres nu, er til fremtiden – og fremtidens efterspørgsel. Jeg er overbevist om, at de næste års store behov netop er gode, energieffektive løsninger. Både så lejere får boliger med fornuftige og forudsigelige udgifter, og udlejerne sikrer deres aktiver. Det skaber fundament for et stærkere og mere stabilt lejeforhold og investering, hvilket er i alles interesse.
Lige nu står vi ved en skillevej. Det er netop nu, der skal tænkes innovativt og prioriteres energieffektivitet i byggeprojekterne og i boligerne. For når de høje energipriser vender, så vil de stærkeste løsninger være dem der vinder. Jeg ved, det kræver mod og udsyn, men vi skal arbejde fokuseret på at give os selv en mulighed for at være på forkant med de standardiserede energimærkninger, der kommer i 2025.
Jeg er udmærket klar over, at det er en stor investering. Det betyder, at lejepriserne i sidste ende kan blive højere, og nogle vil måske argumentere for, at det fortsat ikke er boligens energimærke, der er det vigtigste parameter. Jeg er omvendt ikke i tvivl om, at de mange millioner af datapunkter i vores database, og derfor også ude i samfundet, inden for en relativ kort periode vil ændre sig endnu mere, så energioptimeringer kommer endnu højere på listen – og måske endda helt i top.
Markedet drømmer om energifokuserede danskere
Jeg forstår godt, at ejendomsudviklerne og udlejere generelt følger udviklingen tæt og planlægger deres projekter og tiltag ud fra en masse datapunkter – det hylder jeg. Men udnyttelsen af data skal intensiveres. Branchen står overfor nogle svære beslutninger, når det kommer til energiklog udvikling, vedligehold og byggeri. Danske lejere har længe vægtet lejeprisen højest og været villige til at flytte ind i boliger, som ikke nødvendigvis er energiforbedrede eller har en god mærkning.
Den indstilling bliver voldsomt udfordret af de nuværende energipriser. Lige nu viser vores data da også, at prisen stadig er den vigtigste faktor for lejere, men det er kun et spørgsmål om tid, før vi kan se efterspørgslen på bæredygtige og energisikre boliger endnu tydeligere. Det gør det ikke nemmere, at krystalkuglen og dens fremskrivningen af lejeboligmarkedet, ja boligmarkedets udvikling generelt, har ændret sig radikalt i 2022. En ting er dog altid vigtigt at gøre sig klart – tænker vi kort eller langt, og bruger vi data som rettesnor og vigtig ledestjerne?
Jeg tror, markedet drømmer om at høre, at lejerne er villige til at betale lidt ekstra for energieffektive boliger, og vores data begynder nu at vise, at vi ikke er langt fra det. Det er nu, vi bygger og renoverer til fremtiden – og ikke mindst for fremtiden.
Efterspørgslen på lejeboligformen er høj, og hvis vi sammen træffer de rigtige beslutninger, tør jeg godt fremskrive, at den bliver højere, endnu mere attraktiv, holdbar og konkurrencedygtig.
Artiklen er udgivet af Finans og den kan downloades her.