Livet smiler til Andy igen

Udgivet fredag den 23. december, 2022

SKÆBNER: Jadranko Banovic, som også går under navnet kunstnernavnet Andy, er musiker og bor på Amager. Andy blev hjemløs under coronakrisen, men arbejder i dag som omdeler hos FK Distribution og har igen fundet et sted at bo…

Af Lene Dam Jørgensen

Amagernyt.dk har truffet Jadranko Banovic, der nu bor på et lejet værelse på Amager. Han er også kendt under kunstnernavnet navnet Andy. Han er musiker, og kommer oprindeligt fra Kroatien.

Andy har rejst som professionel musiker i 32 lande, men coronakrisen begrænsede pludselig mulighederne for at tjene penge som musiker.

Coronakrisen ramte hårdt
Under den første nedlukning havde Andy lidt opsparing, så han kunne klare sig et stykke tid  – og havde han også lidt musikalsk arbejde i Norge.

”Da alt lukkede ned for anden gang på grund af corona, blev jeg ramt hårdt, og jeg løb tør for penge i juni sidste år og begyndte søge hjælp. Jeg havde ikke penge til at bo på hotel og skulle derfor have opmagasineret mine ting, men det havde jeg heller ikke råd til,” siger Andy.

Andy – livet er værd at leve igen…

 

Blev hjemløs
Andy besluttede under anden nedlukning at blive i København, for han kendte byen godt og mente, at det var det bedste sted at være under coronakrisen. Han havde været i København før og vidste, hvor han kunne få hjælp af nogle organisationer, der hjalp ham, så han ikke skulle bo på gaden.

Situationen betød dog, at Andy, som så mange andre EU-borgere, der kommer til Danmark og kommer i vanskeligheder, blev henvist til at på på forskellige herberger.

Organisationer hjalp
Andys redning blev et samarbejde mellem den københavnske hjælpeorganisationen Kompasset og FK Distribution, der deler reklamer og annonceaviser rundt, og som ønsker at skabe rammerne for, at flere migrantarbejdere får en god start på deres danske arbejdsliv.

”Kompasset hjalp meget, da jeg fik job. Herberget Pakhuset i Wildersgade hjalp mig også virkelig meget, da jeg ikke havde nogen penge. Da jeg så begyndte at tjene penge, kunne jeg leje et værelse og tilværelsen blev meget bedre,” siger Andy.

Gjorde en stor forskel
Hjælpeorganisationen Kompasset har gjort en stor forskel i hans liv, og han er ikke den eneste, der er blevet hjulpet, siger han. Andy fortæller, at han har mødt rigtig mange søde mennesker på Kompasset. Han takker også Pakhuset.

Cafeen og Herberget Grace i Griffenfeldsgade hjalp også den kroatiske musiker. Her kunne han bo gratis i tre måneder. Andy fortæller, at der er gratis kaffe  – og mennesker i nød kan også få noget at spise dér.

Glad for jobbet
”FK Distribution hjalp med et job. Det er virkelig meget rare mennesker, der er ansat der. Jeg holder fast i jobbet og vil blive der, så længe jeg kan,” siger Andy.

Drømmen er en fremtid inden for musikken og at blive en producer  – og ikke mindst at sælge  plader. Han har spillet på gaden, på pubs, ved koncerter og på barer m.v. Han har udgivet flere CD’er under navnet Andy Dreamy Day, og hvis folk er interesserede, kan musikken høres på hans hjemmeside.

Leve et normalt liv
Andy er 58 år og kan i dag igen stå på egne ben økonomisk. Andy er også begyndt at spille musik ved siden af jobbet som omdeler i FK Distribution.  Han mener selv, at hans liv er blevet godt og stabilt og er glad for at bo på sit lejede værelse.

Livet smiler atter til Andy…

 

Artiklen er udgivet i AmagerNyt.