North Medias udbytteafkast blandt børsens bedste

Udgivet fredag den 10. marts, 2023

North Medias indtjening bliver dårligere i 2023, og fremtiden er uklar mindst et år frem. En styrtdykkende aktiekurs viser, at investorerne ikke deler troen på North Medias langsigtede plan. Men kursfaldet samt et højt udbytte gør alligevel North Media til en interessant aktie.

For halvandet år siden kostede en North Media-aktie næsten 130 kr. I dag kan den købes for mindre end det halve, og årsregnskabet 2022 standsede ikke kursfaldet.

Det er ved første øjekast forståeligt. Alene overskriften ”2022 was the start of a new and more uncertain future” er tilstrækkeligt til at give investorerne gåsehud. Og det bliver ikke bedre af, at North Media derefter fortæller, hvordan man blev ramt af vanskelige markedsforhold i 2. halvår 2022, og at de forventes at fortsætte mindst indtil udgangen af 2023. Tidsfristen fortæller altså ikke, hvornår de vanskelige markedsforhold forventes overstået. I stedet sætter den en minimumslængde på vanskelighederne og lader maksimumslængden stå åben. Det efterlader investorerne med et stort spørgsmålstegn omkring indtjeningsperspektiverne på kort og mellemlang sigt.

Med følgende sætning udvider man derefter usikkerheden til også at omfatte North Medias langsigtede perspektiver: ”On account of the current macroeconomic uncertainties, we will not publish updated long-term financial ambitions.

Den foreløbige konsekvens af de vanskelige markedsforhold kan aflæses i North Medias forventninger til 2023. Her bydes på tilbagegang i både omsætning og indtjening, idet omsætningen forventes at falde til intervallet 920-975 mio. kr. (2022: 995 mio. kr.), og driftsresultatet (EBIT) til intervallet 125-160 mio. kr. (2022: 192 mio. kr.).

Det suverænt største selskab i North Mediakoncernen er FK Distribution, som i 2022 stod for 84 pct. af koncernomsætningen og 96 pct. af EBIT.

Her forventes i 2023 et fald i omsætningen på 7 pct. som konsekvens af et volumenfald på 10 pct. De øvrige tre selskaber i koncernen kan ikke kompensere for tilbagegangen, idet kun et enkelt af North Medias selskaber forventer fremgang i 2022. De positive udsigter kommer fra BoligPortal, som forventes at levere både stigende omsætning og fremgang i EBIT i 2022. BoligPortal udgør dog kun en tiendedel af både koncernomsætning og -indtjening, så fremgangen her kan langt fra opveje tilbagegangen i FK Distribution.

De to sidste selskaber i North Media (Ofir og Bekey) forventes begge at give underskud i 2023, så her er der heller ingen hjælp at hente. Hverken på kort eller længere sigt som arvtagere til FK Distribution, som opererer på et vigende marked.

Som forretningsmodel er North Media p.t. en investering i fortiden, og det afspejler investorernes lave værdiansættelse af aktien tydeligt. Men som kortsigtet investor bør det bemærkes, at FK Distribution – trods den forventede markante tilbagegang i 2023 – stadig tjener gode penge.

Det giver North Media mulighed for at levere et afkast i form af udbytte, som kun få børsnoterede selskaber kan matche. Der udbetales således 4 kr./aktie i år, og med den aktuelle aktiekurs svarer det til et direkte afkast på næsten 7 pct.

North Media har en værdipapirbeholdning på et trecifret millionbeløb, så trods en vanskelig fremtid er selskabet meget langt fra at være truet på overlevelsen. Vi anser North Media for at være en solid obligationsagtig investering med et højt afkast.

Artiklen er udgivet af Økonomisk Ugebrev og den kan downloades her.