Ny aftale med ejendomsgigantmarkerer kursskifte i Boligportal

Udgivet onsdag den 08. december, 2021

Hjemmesiden for lejeboliger, Boligportal, har indgået en dataaftale med en af Nordens største ejendomsinvestorer. Aftalen viser et afgørende skifte fra at være markedsplads for udlejere og lejere til ejendomsselskabers dataleverandør.

Gennem 20 år har lejeboligplatformen Boligportal indsamlet data om boligsøgende og udlejere, og de informationer kan være guld værd. Det oplever selskabet nu, hvor det netop har indgået en aftale med en af Nordens største ejendomsinvestorer, NREP. Dermed har NREP købt adgang til data fra landets største lejeboligportal. Aftalen markerer et afgørende skifte fra at være en markedsplads for lejeboliger til at være en dataplatform, fortæller adm. direktør i Boligportal, Anders Hyldborg. “Vi ser et stort potentiale i at sælgevores data til ejendomsselskaber. Det er tydeligt, at vi lige nu rammer en efterspørgsel fra branchen, hvor dataspiller en større og større rolle. Vi lancerede dataplatformen i september, og aftalen med NREP slår fast, at det her er et betydeligt fokusområde for os.” Ejendomsinvestoren med en ejendomsportefølje på over 100 mia. kr. får nu adgang til et dataarkiv, der omfatter digitale fodspor fra 75 pct. af markedet for lejeboligsøgere og 50 pct. af de udbudte lejeboliger i Danmark.

Gennem Boligportals data værkstøj får selskaber som NREP adgang til oplysninger som huslejeniveauer i forskellige områder i Danmark og hvilke boligtyper, der efterspørges, og hvor markedet er umættet. “Data er et strategisk indsats område for NREP, og det bliver vigtigere og vigtigere for at træffe de rigtige beslutninger og for at innovere i samme tempo som hidtil,” siger Kell Møller, chef for digitalisering i NREP.

Helt ny omsætning
Boligportal landede i 2020 en omsætning på godt 82 mio. kr. og et driftsresultat på ca. 27 mio. kr. Ambitionen er tocifrede vækstrater på toplinjen, og her spiller den nylancerede dataplatform en central rolle, fortæller Anders Hyldborg. “Markedet for data er allerede stort og forventes at vokse de kommende år. Vi forventer, at omsætningen på salg af data i høj grad skal bidrage til at opnå de tocifrede vækstrater,” siger han. Siden lanceringen af platformen i september har Boligportal oplevet stor interesse for det nye produkt. Anders Hyldborg fortæller, at det ikke kun er de professionelle ejendomsselskaber, men også de større aktører inden for fast ejendom som ejendoms udviklere og rådgivere, der har vist interesse for dataværktøjet.

Også ejendomsudvikleren Birch Ejendomme har indgået en aftale med Boligportal. Ifølge Thomas Bertelsen, partner i Birch Ejendomme, er den største udfordring at samle de relevante informationer ét sted, der kan give et overblik over markedet. På lejeområdet skal Boligportals dataværktøj løse den opgave for ejendoms udvikleren fra Silkeborg. “Vi kan på den måde effektivt danne os et godt og robust overblik over den historiske udvikling såvel som nutiden og forventningerne fremadrettet,” siger Thomas Bertelsen. Selvom det nye forretningsben skal bidrage væsentligt til Boligportalsvækst, så mener direktøren, at det er for tidligt at melde en konkret målsætning ud. Anders Hyldborg fortæller dog, at små udlejere kan få adgang til dataplatformen for 798 kr. om måneden, mens aftaler med de største aktører løber op i over 1 mio. kr. om året. “Platformen giver os en helt ny omsætning, og vi forventer, at dataprodukter skal bidrage væsentligt til vores omsætningsvækst.”

Gratis ydelser er afgørende
I september lancerede Boligportal en gratis digital service, der kan klare flyttesynet ved ind- og udflytning af lejemål. I juni åbnede Boligportal op for en anden digital funktion, der uden betaling udarbejder en elektronisk lejekontrakt, som lejere og udlejere kan underskrive med NemID. De to services skal sende endnu flere lejere gennem lejeboligportalen, og de gratis ydelser er en vigtig faktor i at optimere den data, som de private ejendomsselskaber køber hos Boligportal.

“Det digitale flyttesyn og lejekontrakt er nogle af de vigtigste redskaber for, at vi kan optimere data til virksomhedskunderne. Så ved vi, hvor folk flytter hen, og hvordan lejeforholdene ser ud,” siger Anders Hyldborg. Boligportal har mere end fire mio. besøgende hvert år og formidlede, ifølge Anders Hyldborg, mere end 100.000 boliger sidste år.

Artiklen er udgivet af Børsen og den kan downloades her.